luni, 20 martie 2017

George Bacovia - Plumb: poezie simbolista

George Bacovia   - Plumb: poezie simbolista
    Tema si viziunea asupra lumii reflectate intr-un text poetic studiat, de George Bacovia.

        Evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic studiat intr-o perioada, intr-un curent/literar sau intr-o orientare tematica.
  Prin utilizarea insistenta a simbolismului plumb, poemul lui Bacovia se raliaza simbolismului, inteles in genul autorilor belgieni francofoni de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, numit in genere decadenti; simbolismul bacovian sugereaza asadar, o atmosfera apasatoare ( de care Primul Razboi Mondial nu este tocmai strain ), dominata de ambiguitatea poetica a plumbului.

         Prezentarea a doua imagini/idei poetice din textul studiat , relevante pentru tema si viziunea asupra lumii.. Ilustrarea a patru elemente de compozitie si de limbaj a textului poetic studiat, semnificative pentru tema si viziunea asupra lumii.
  George Bacovia, Plumb ( 1916 ): acest substantiv comun este simbolul poeziei, semnificand deopotriva, prin culoarea gri, o stare monotona, indeterminata, prin greutatea fizica, apasarea sufleteasca, intr-un univers profund interiorizat, dar si raceala, insingurarea eului liric.
         Incipitul poeziei este exprimat printr-o structura repetitivam e tipul refrenului; primul vers al primei strofe este reluat aproape identic la inceputul celei de-a doua strofe : Dormeau adanc scrierile de plumb, respectiv Dormea intors amarul meu de plumb.
         Relatiile de opozitie si de simetrie  dintre componentele unei poezii exprima mai sugestiv mesajul poetic.
     Opozitia se manifesta orin figuri ale opozitiei ( antiteza) , la nivelul componentelor, sentimentelor sau al personajelor dintr-un text . Simetria este o conditie esentiala a artei si desemneaza armonia componentelor. Adesea, relatiile de opozitie si cele de simetrie sunt interdependente.
     In Plumb, simetria se manifesta prin prezenta elementelor paraverbale in versurile 2 si 3 ale celor doua catrene, unde apar in aceeasi pozitie punctele de suspensie si linia de pauza, indicand nehotararea sau intreruperea discursului poetic" Stam singur in cavou....si era vant...si Stam singur langa mort.....si era frig; paralelismul simetric este de asemenea o figura a simetriei, dupa cum arata structura Predicat + Complement + Subiect + amorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu